In de trainingen van h4m wordt veel gewerkt met de Roos van Leary. Klanten van h4m reageren hier doorgaans erg positief over en willen deze vaak graag terug zien in de volgende training die ze volgen bij h4m. In de referenties is dit dan ook terug te lezen.
Een greep uit de trainingen van 2018 waarbij de Roos van Leary aan bod is gekomen:
- OR training Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (evaluatie 8,2)
- OR training Tass International (evaluatie 9,3)
- OR training Kredietbank Nederland, Almere (evaluatie 9,1)
- PVT training Hutspot kinderopvang (evaluatie 8,7)
- OR training Surfmarket Utrecht (evaluatie 8,1)
- OR Rozelaar Barneveld (evaluatie 8,3)
Waar wordt de Roos van Leary toegepast bij h4m?
De Roos van Leary kan in verschillende trainingen worden toegepast; zoals OR-training, WOR-cursus, PVT-training of teambuilding. Echter deze is niet alleen in trainingen toepasbaar maar deze wordt ook gebruikt bij coaching.
Wat is de Roos van Leary?
De Roos van Leary is een hulpmiddel om te oefenen met hoe je invloed uitoefent. . Uitgangspunt is: gedrag lokt gedrag uit. Wij mensen reageren meestal automatisch/ zonder nadenken op het gedrag van de ander en we zetten ook automatisch onze eigen gedrag in. We hebben onze eigen gedragsvoorkeur in het invloed uitoefenen. Of dit altijd effectief is, is daarbij natuurlijk de vraag. Mooi is het als mensen meerdere beïnvloedingsmethoden in kunnen zetten, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Dit valt te leren en te oefenen en dat is wat we doen in onze trainingen. We gaan aan de slag met cases uit het eigen leven of uit de overlegvergadering van de OR en de bestuurder, we gaan spelen, analyseren, iets nieuws uitproberen, net zo lang tot het gedrag wat door de cursisten wordt ingezet effectief is. We hebben veel plezier en er wordt veel geleerd.
Wat meer informatie over de Roos van Leary als model.
Als je kijkt naar de Roos van Leary zijn er twee assen. Bij de eerste as, de verticale as, staat aan de ene kant het ‘boven-gedrag’ wat een dominantere houding betekent en aan de andere kant van de as staat het ‘onder-gedrag’ wat meer afwachtend en volgzaam gedrag betekent. Bij de tweede as, de horizontale as, staat aan de ene kant het ‘tegen-gedrag’ met als uitgangspunt het eigen belang en aan de andere kant staat het ‘samen-gedrag’ met als uitgangspunt het belang van de ander.
Er zijn twee principes belangrijk bij de Roos van Leary. Het eerste principe luidt dat gedrag dat streeft naar eigenbelang, hetzelfde gedrag ook bij de ander uitlokt. Dit is vaak niet wenselijk. Gedrag dat streeft naar gezamenlijk belang leidt tot meer coöperatief gedrag bij de ander. Dat is een stuk wenselijker! Dit principe heet het symmetrie principe. Het tweede principe luidt: leiden roept volgen op, volgen roept leiden op. Als je dit plaatst in de Roos van Leary, roept boven-gedrag onder-gedrag op en andersom. Iemand die zich dus dominant opstelt creëert bij de ander meer afwachtend en volgzaam gedrag. Dit principe heet het complementariteitsprincipe.
Wat doet h4m met de Roos van Leary?
Trainers van h4m zijn erin gespecialiseerd om te reflecteren op gedrag in bepaalde situaties en samen met de cursisten te bespreken wat er precies gebeurt. Samen met de cursist wordt er besproken wat het doel van het gedrag is en wat het uiteindelijke effect is. Vaak worden mensen erg verrast met deze opdracht.
Meerdere trainers van h4m werken graag met de Roos van Leary vanwege zijn effectiviteit bij communicatie.